Spor kulübü kurmak istiyorsanız, diğer kulüplerde olduğu gibi dernek kurmanız gerekmektedir. Dernek kurmak için kuruluş bildirim formunu doldurmak ve spor kulübüne özel olarak hazırlanmış olan kulüp tüzüğünü, kurucu üyelerle birlikte imzalayıp il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüne teslim etmeniz yeterlidir. Futbol kulübü kurmak için de tüm bu işlemleri yapmanız gerekiyor. En az 7 kişilik bir kurucu ile geçici yönetim kurulu oluşturularak, kuruluş işlemleri tamamlanabilir. Tabi dernek kurma kısmı, futbol kulübü kurmanın en kolay olan kısmı diyebiliriz.
Yeni Düzenleme!!! Spor kulüplerinin branş tescil işlemlerinde 26.04.2022 tarihli ve 31281 sayılı resmi gazete ile birlikte değişikliğe gidilmiştir. Ayrıca yönetmelikle ilgili 08.07.2022 tarihli ve 31890 sayılı resmi gazete ile yeni kararlar alınmıştır.
Alınan bu kararlarda tüm spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılmıştır. Bu kapsamla Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden, Spor Kulüpleri Gençlik ve Spor Bakanlığına Devir edilecektir. Bu kanundaki en büyük spor kulüplerinin bilinçsiz borçlanmasının önüne geçmektedir. Kanun değişikliği ile birlikte başkan ve yönetim kurulu kulüp borçlarından sorumlu olacaktır.
Peki mevcut kulüpler ne yapacaklar?
- İçişleri bakanlığı tarafından mevcut kulüplerin dosyası, kanun tarihi itibari ile Gençlik ve Spor Bakanlığına devir edilecektir.
- Mevcut kulüpler, spor kulübü olarak devam etmek isterse, Gençlik ve Spor Bakanlığına bildirim yapmalıdırlar.
- Gençlik Derneği olarak devam etmek isteyenler ise yeniden Genel Kurul toplantısı yapıp, tüzükte ve isim de değişikliğe gitmelidirler.
- Herhangi bir tescili bulunmayan spor kulüpleri ise, müsabakalara katılmak için Gençlik ve Spor Bakanlığına tescilini yaptırmalıdırlar.
Not: Daha detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz.
Peki Yeni Spor Kulübü Kurmak İsteyenler?
- Dilekçe
- Kuruluş bildirim formu
- Yabancı vatandaşlar için ikamet izni
- Kurum ve Kuruluşlardan alınan izin yazısı
- Adli Sicil Kaydı
- Spordan Men Cezası olmadığına dair belge
- Logo ve Ambleme ait dijital dosya
Yukarıdaki belgeler toplanarak İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne başvuruda bulunulur. Bu noktada bizleri arayarak hem danışmanlık hem de detaylı bilgi alabilirsiniz.
Futbol kulübü, basketbol, voleybol, satranç, cimnastik ya da farklı bir dalda olsa bile, kuruluş işlemleri sonrası branş tescili yaptırmalısınız. Branş tescili tüm dernek kuruluş süreçlerini tamamladıktan sonra İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından yapılır. Futbol kulübü kurmak için ise, tescil işlemi sadece Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılmaktadır. Gerekli şartları yerine getirdiğiniz taktirde, spor kulübü kurma işlemini kısa bir sürede tamamlayabilirsiniz.
Çözüm İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, bugüne kadar kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz 50+ spor kulübü tecrübesi ile, tüm bürokratik işlemleri sizler adına yürütüyoruz. Herhangi bir sürpriz cezai işlem ile karşılaşmamak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Spor Derneği Nasıl Kurulur?
Futbol kulübü kurma aşamasına geçmeden önce spor derneği kuruluş işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Evet, başlangıç aşamasında doldurulup imzalanmış olan EK-2 formunu ve kulüp tüzüğüne teslim etmeniz dernek kuruluşunu yapmanız için yeterlidir. Ancak bu süreçten sonra, 5253 sayılı dernekler kanuna tabi olduğunuzdan, yapacağınız tüm işlemlerin usulüne uygun ve kayıt altına alınmış olması gerekir. Bu nedenle spor derneği kurduktan sonra aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekiyor.
- Dernek defterlerinin alınması ve tasdik ettirilmesi
- DERBİS şifresi alınması
- Faaliyet Belgesi Alınması
- Vergi Kimlik Numarası
- Banka hesaplarının açılması
- Derneğe ait fatura kayıtları
- Dernek kaşe ve mührünün basımı
- Dernek makbuzlarının anlaşmalı matbaada bastırılması
- Derneğe ait taşınmazların ve mal varlıklarının bildirilmesi
- İç denetim raporu oluşturulması
- Dernek ilk genel kurulunun toplanması vb.
Dernek kurulduktan sonra yapacağınız bu işlemlerin eksiksiz ve hatasız bir şekilde yapılması, herhangi bir sürpriz ceza ile karşılaşmamanız adına oldukça önemlidir.
Özellikle genel kurul sürecini branş tescili yapmadan önce tamamlamanızı önermekteyiz. Dernek kurmak için 7 kişi gerekli iken, ilk genel kurulda en az 16 kişi olmalısınız. 16 kişinin; 5’i yedek, 5’i asil yönetim kurulu üyesi, 3’ü asil, 3’ü yedek denetim kurulu üyesi olarak dernek organlarını oluşturacaktır. İlk 6 ay içerisinde derneğin en yetkili organı olan genel kurulu yapmadığınız taktirde, derneğiniz kendiliğinden fesih olacaktır.
Futbol Kulübü Branş Tescil İşlemi
Birçok spor branşının tescili il Gençlik ve Spor müdürlüğü tarafından yapılırken, futbol kulübü kurmak için tescil işlemi TFF üzerinden yapılır. TFF tarafından kulüplere ilişkin tescil taslağı ve detayları oluşturulmuş olsa da, gerekli belgeler ile ilgili istenen tüm detayları sizlerle paylaşalım.
- Ek-1’de yer alan taahhütnamenin mühürlenip, imzalanması
- İl Sivil Toplumlar İlişkiler Müdürlüğü tarafından onaylanıp, imzalanmış olan kulüp tüzüğü
- En son yapılmış olan genel kurula ait divan tutanağı örneği(ilk genel kurul)
- Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı olarak kuruluyorsa, kamu kurumlarından alınmış özel izin.
- Amatör Spor Kulüpleri Federasyonundan alınacak referans belgesi
- CD içerisinde kulübe ait amblem ve A4 üzerine basılı kulüp forması
- Kulübün kendi kullanımına haiz olan futbol sahası olduğuna dair belge
Türkiye Futbol Federasyonu branş tescilinin tamamlanması ve kabul edilmesi için mutlaka branş tescil ücretini yatırmanız gerekmektedir. Tescil ücretleri bulunduğunuz şehre göre 500 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Evrakların eksik olması ya da tescil ücretinin yatırılmaması durumunda TFF tarafından tescil işlemleri askıya alınabilir.
Not: Farklı bir spor kulübü kurmak için gerekli belgeleri GSB üzerinden lisans çıkarma işlemleri detayıyla birlikte öğrenebilirsiniz.
Çözüm İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, spor kulübü ya da futbol kulübü kurmak isteyen tüm STK’ların yanında yer almaktayız. Kulüp kuruluş işlemleri ile ilgili bilgi almak için iletişim numaralarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.